21 d’abril: La llista Carretero

Joan Carretero ha parlat. Ho ha fet a través d’un article al diari AVUI, que és on els catalans que tenen alguna cosa a dir s’expressen.

El remombori que ha causat el contingut de la proposta i el que encara ha de venir es pot qualificar de fenomenal, en un sentit etimològic de la paraula: “cosa digna de ser observada”.

El primer de tot que cal observar és la reacció dels mitjans informatius, que al cap i a la fi són origen de tot el moviment que es deriva i es derivarà de la proposta del Doctor: ells publiquen, amaguen, dimensionen o projecten la informació i les opinions. Per tant, el focus, primer de tot, sobre ells.

Que tot allò susceptible de ser utilitzat contra ERC, ho serà, a hores d’ara, fa molt de temps que ha passat de ser un secret a veus a una llei de l’entramat mediaticopolític català.

Perquè és que ja no els cal dissimular: qualsevol possible simpatitzant defensor que un dia va arribar a tenir ERC, i en van ser molts, ara mateix és probablement l’avantguarda d’aquesta onada d’indignació i maledicència contra el partit, encarnat en la seva cúpula actual.

No és només que la bèstia, mancada de poder fàctic i de sobres gruixuts, no tingui dents i sigui un blanc fàcil, com tants cops repetia davant cada campanya. És que els que abans la defensaven ara són els primers d’obrir-se camí a cops de colze per a agafar un bon lloc entre la massa, a veure si li poden clavar una puntada a la boca.

Culpa d’ella, de la bèstia republicana: la gent li va fer la confiança que demanaven (no un, sinó dos cops), li va lliurar una força neta i lluminosa per contrarestar la pus i la foscor de despatxos i redaccions, i amb ella s’hi eixuguen (en present d’indicatiu, sí, i en tots els altres temps verbals) el cul. Exactament per això, la fan servir.

Malgrat tot, m’atreveixo a qualificar de ridícul espantós el que estan fent els comentaristes polítics del nostre país aquests dies amb l’afer Carretero.

Perquè queden molt malament tots plegats quan pretenen fer passar el bou de l’escissió per la bèstia grossa d’una candidatura transversal.

Diguem-ho clar: el Doctor Carretero proposa, i fins i tot això ho fa en condicional, una candidatura electoral, no pas un partit polític. Són dues coses molt diferents i sembla mentida que gent que viu d’escriure sobre política confongui termes d’aquesta manera. Si no és una equivocació intencionada, és clar.

Precisament ara que estem en campanya per les eleccions europees és quan es fa més evident aquesta diferència. És un partit nou la coalició entre CDC, UDC, PNB, Coalición Canaria, Unió Mallorquina, Unió Menorquina, Bloc Nacionalista Valencià i el Partido Andalucista?

No: es tracta d’una coalició electoral. Té com a finalitat única i exclusiva saltar la paret de la circumscripció d’àmbit estatal, que és com funcionen els comicis europeus, per poder aconseguir una representació parlamentària altrament impossible. Fins i tot, per als socis menors, l’aspiració és tan sols una representació parlamentària a temps parcial (mitja legislatura tu, mitja jo) o indirecta a través dels socis grans (CDC defensant les postures del Partido Andalucista).

En aquest sentit, no hi ha incompatibilitat diguem-ne ontològica entre partit i llista electoral transversal.

Una cosa molt diferent és que la Secta que mana a ERC ara mateix no estigui disposada a permetre que militants del seu partit vagin en una llista electoral independent i que, si algun d’ells ho intenta, l’expulsin de manera fulminant.

En això, però, Puigcercós i la seva camarilla no són menys estalinistes que CDC o el PSOE. O és imaginable que López Tena, ara mateix afiliat a CDC, es presentés en la llista Carretero sense haver d’abandonar el partit? Maragall?

El cas és que els opiniatres prefereixen prendre’ns per imbècils, a veure si de tant dir-nos-ho per activa i per passiva finalment ens ho creiem també nosaltres, i segueixen amb el romanço de l’escissió. Fins i tot alguns, els primers de tots els de la Secta, han trobat convenient treure a passejar els ossos secs d’aquella cosa que van batejar amb nom de vegetal de combustió fàcil uns que ara militen a CDC.

Que Carretero no ha parlat explícitament d’escissió és clar per a qualsevol que tingui l’EGB (l’ESO són figues d’un altre paner). La segona part, però, és més entretinguda i encara fa que els peons de redacció quedin més malament.

Com es pot plantejar ningú amb un mínim coneixement de causa, de política i que tingui un quocient intel·lectual mitjà, que Carretero i la gent que té al darrera, molts o pocs, és igual, puguin fer una escissió per anar a petar a CDC?

La gent realment ha d’estar-s’ho passant molt i molt malament econòmicament per haver-se de vendre el nom i la professionalitat d’aquesta manera. Cal passar molta gana i no poder comprar sabates o roba ni al Continente de Barberà del Vallès ni als xinos del carrer de Trafalgar per estar disposat a escriure segons quines animalades. De debò.

Carretero va avalar el primer tripartit. Tal com el van avalar centenars de milers de nous votants d’ERC. Un Carretero i uns centenars de milers de votants que mai no van votar CiU i que precisament es van afegir al projecte republicà quan el seu discurs antiregionalista i cristal·linament independentista es trobava al seu punt més alt.

El posicionament de Carretero, perquè li ho han demanat explícitament i ell així ho ha dit, sempre ha estat diàfan: entre govern regionalista amb ERC i govern regionalista amb ERC, doncs govern regionalista amb ERC.

Però alto: sobre el programa d’ERC. Perquè és aquesta la línia que marquen Carretero i tots aquells centenars de milers de votants que ara ja no ho són: governar amb espanyols sí, però per a aplicar el programa d’avenç nacional d’ERC.

I si és el PSOE qui l’ha d’aplicar, això és un problema del PSOE, no pas d’ERC. i si és CiU qui ha d’aplicar-lo, doncs és problema de Duran i de Mas, no pas de Carod o Puigcercós. L’alternativa a això no és fer govern amb l’altre partit regionalista, sinó l’oposició. La feblesa del transvasament de vots d’ERC cap a CiU, comparat amb l’hemorràgia de proporcions amazòniques cap a l’abstenció així ho demostra.

El vot de la dignitat, doncs, ja sabem que té un espai dins l’òrbita d’ERC. Però és obvi que numèricament aquest vot, que només és una part del vot d’un partit minoritari, no pot guanyar un referèndum ni unes eleccions.

Aquesta és l’altra gran estafa mediàtica d’aquests dies: s’omet deliberadament que Carretero a qui parla és més a CDC que no pas a ERC. No puc posar enllaços perquè hi ha més articles en aquesta línia que paraules en aquesta entrada. Només cal llegir els diaris per veure com es desplega la consigna de fer que la gent miri com vola aquell ocellet mentre li foten la cartera.

Perquè és claríssim que entre els militants d’ERC i el seu espai electoral hi ha “mercat” per a la llista independentista. Això ho sap tothom. Però fins i tot si tota ERC i tots els ex-votants votessin la llista Carretero l’opció de la llibertat no podria imposar-se.

Per això parla d’una llista “transversal” tot assumint que hi ha independentistes fora de l’espai d’ERC. Pensa en el PP o en el PSOE, Carretero? Crec que seria pensar moltíssim, això. Crec, com creu tothom, que en qui pensa el Doctor és en CiU, concretament en CDC.

I aquí, com sempre, és quan baixes del taxi i et fots de cap a un bassal. Quan al minut 115 el gol d’or és a punt de materialitzar-se i se te’n va el llum a casa. És la tia bona que se’t tira un pet a la boca en ple acte amatori.

El punt feble de la proposta de Carretero és exactament aquest: CDC. És imaginable que militants significats de Convergència surtin a defensar la proposta? De moment han callat com senyoretes que fumen, segurament a l’aguait a veure què dicta “el pinyol” des del seu despatx amb llums de fluorescent.

I vet aquí que ja ha saltat la consigna: Mas demanant que per favor siguem bons amb els espanyols i que per a això és la seva Casa Gran, no per a aquestes coses rares de la independència, que no tenen futur. Pujolisme del caducat fa anys, en vena.

És obvi que si depèn de CDC ja és ben bé així. I això no és una qüestió de cúpules, com a ERC.

No és si Pujol o si Mas o si Pujol Jr. És el programa, el convenciment ideològic, si és que de la por i el vol gallinaci se’n pot dir ideologia.

La possibilitat que ERC sigui purgada de cucs i lideri un procés d’emancipació de forma immediata hi és, existeix, perquè la independència és al programa i al pensament i perquè hi ha Carretero, López Bofill, hi ha convenciment i determinació.

En canvi, per molt que els leprechauns independentistes convergents es fessin amb el control del partit, sempre els podrien aturar en nom de la “moderació” estutària, o de la “diversitat interna”, com ja ha passat desenes de cops. Però és que qui ho argumenta així té tota la raó, heus aquí el problema. Exactament com quan els espanyols diuen que la independència no és possible perquè no és constitucional, “toma ya”.

La pilota, doncs, no és al camp dels convençuts “ex” o a punt de ser-ho d’ERC, sinó al dels hipotètics, fins ara invisibles, independentistes de CDC.

Què faran els López Tena, els Felips Puig, els Pujols Jr.? Què farà l’esfera mediàtica convergent? Què faran els opinadors afins?

Carretero proposa un referèndum encobert, indeturable legalment, fet des de dins del sistema sense les collonades de la inútil llei de consultes sociata. Proposa votar la independència, que diguem sí o no. Res més. Perquè res més no compta. Per molt que intoxiquin.

One response to “21 d’abril: La llista Carretero

  1. Bon post!.
    Peró la solució no es que votin els de CIU, la solució es que el vot captiu que te convergència, es desmeleni- ja no hi ha el dilema dretes i esquerres, sols catalans- i voti, per un cop, per la llibertat del país. I per això ajuda tot el que ha passat fins ara i sobretot si s’ aconsegueix bastar una candidatura del poble lluny dels partidets actuals, com va passar quan UDC va ser dissolta a Catalunya, gracies a uns pocs que es van presentar donant una nova proposta del que cal fer.

    L’ unica proposta a fer als votants es: Vols que es faci un referendum per l’ autodeterminacio del Principat de Catalunya?. . Aixo es tot, aixo es el tot, aquesta pregunta tothom la pot asumir i es l’ unic que necesitem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s