2 d’abril: Cinema aeri

Volo massa sovint.

Al sistema d’entreteniment individual de l’avió, secció cinema, hi ha 120 vídeos disponibles. Hi ha un índex amb una sèrie d’entrades sota les quals hi trobem una selecció de pel·lícules amb un fotograma, el títol i, si hi cliquem amb el comandament remot, una sinopsi.

“Novetats” agrupa unes quantes obres relativament noves. Certament, algunes fa mesos que s’han estrenat, però de be segur que la Singapore Airlines és una de les primeres aerolínies d’exhibir-les a dotze mil metres d’altura.

“Acció”, “comèdia”, “drama” i “família” tenen un caire òbviament temàtic, que és la forma a parer meu més normal de classificar pellícules.

A continuació, la cosa fa un tomb: les següents entrades tenen com a criteri classificatori l’origen geogràfic o ètnic de la cinta. Trobo curiós que la primera de totes sigui “europeu” i després vinguin “xinès”, “japonès”, “koreà”, “indi” i “àrab”, seguides d’un “altres” que allotja una solitària comèdia matrimonial tailandesa.

Ho trobo curiós, dic, perquè no hi ha una entrada “americà”. Malgrat que a les seccions temàtiques hi ha films europeus, xinesos i d’altres adscripcions barrejats amb els d’origen americà, per algun motiu, la persona que ha creat aquest índex troba que aquest criteri és descriptiu només quan el film no ve del país de Barack Hussein Obama.

De fet, segur que les cintes americanes tenen molt més en comú entre elles que el poti-poti “europeu”, amb representants italians, francesos, alemanys, espanyols, belgues i algun altre que em descuido.

Però bé, deixant de banda la diversitat europea i el “default” hollywoodenc, és cert que quan un pitja a “indi” ja sap quin tipus de disbarats guionístics, invariablement sobre dos que volen follar, perdó, casar-se i la família que no els deixa, i quina factura terrorífica s’hi trobarà, sobre tot si parlem de cinema tamil.

De la mateixa manera, sap que la secció “xinesa” té una varietat temàtica més gran, però la narració tampoc no és precisament sòlida, malgrat que la necessitat enorme que hi ha a la Xina i Hong Kong de blanquejar grans quantitats de diners ha ajudat molt en el desenvolupament de la part visual.

Fins i tot un cinema elaborat, amb una tradició veritablement artística de dècades com el japonès, quan parlem del tipus de cintes comercials que conformen el 99% de la producció i que són les que arrasen i marquen cànon a tota l’Àsia, sempre pateix aquell aire d’història sense començament ni final, aquells silencis i aquelles ganes que té tothom de matar-se, independentment del gènere.

No és xovinisme eurocèntric, és la realitat com la percebo després d’haver estat uns quants anys corrent per l’Àsia sense tenir televisió per cable, més de dos dels quals convivint amb una japonesa sino i indòfila.

Encara més: el xovinisme és dels xinesos, indis, japonesos, koreans i demés, que són, amb totes les lletres, xenòfobs i particularistes fins al moll de l’os. Em penso que serà un tema que sortirà sovint en aquests escrits que penjo al blog, de manera que no cal elaborar l’argument ara mateix.

Finalment, l’índex clou amb una tornada al seny i una interessant entrada “escenaris i so”. Aquí s’hi troben enregistraments del Circ du Soleil, Madame Butterfly i altres esdeveniments escènics. Com a resum final, hi ha una categoria “tot” molt útil per remenar alfabèticament que permet trobar vídeos que no apareixen llistats en els apartats anteriors, que com he dit només contenen una selecció dels films susceptibles de cabre-hi.

Començava dient que volo massa sovint.

De totes aquestes pel•lícules avui, tot i que porto vuit hores a l’aire, me’n queden vuit més i m’avorreixo com un espàrrec, només he tingut esma de veure’n un drama americà i una d’acció europea (no em trabuco pas). Les altres que una persona normal podria suportar ja les havia vistes totes, bé al cine bé, sobre tot, en anteriors vols: quatre durant el vol d’anada a Barcelona i tres més el Singapur – Tokyo – Singapur del mes passat. La setmana que ve tinc un altre viatge de negocis al Japó.

Sort que es pot treballar amb el portàtil sense problemes i que el backgàmon m’entreté.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s